Информацията, която президентът на САЩ Доналд Тръмп е споделил с външния министър на Русия Сергей Лавров по време на срещата им във Вашингтон, се е отнасяла до плановете на Ислямска държава да взриви пътнически самолет.

Това съобщи американският телеканал ABC.

Вашингтон е счел разузнавателните данни за заслужаващи доверие и заради това е разглеждал възможността да се въведе забрана за внасянето на таблети в самолетите, пристигащи в САЩ от европейските страни.

Според твърдението на АВС, след като Тръмп е споделил сведенията с Лавров, животът на шпионина е в опасност.

Израелската страна, предоставяйки информация на САЩ, е настоявала тя да остане конфиденциална.

Според версията на АВС, помощникът на Тръмп по националната сигурност Хърбърт Макмастър е счел за допустимо предоставянето на Русия на посочената информация, в частност във връзка с това, че през октомври 2015 г. в резултат на терористичен акт руският самолет А321 «Когалимавия», излетял от египетския курорт Шарм-еш-Шейх към Санкт Петербург», претърпя катастрофа на Синайския полуостров.

На неговия борд се намираха 217 пътници и седем члена екипаж, всички те загинаха.

Телевизията отбелязва, че Макмастър официално не е потвърдил, разгласявал ли е Тръмп конфиденциални сведения.

По-рано във вторник Макмастър заяви на брифинг, че Тръмп не е допуснал никакви нарушения, споделяйки с Лавров данните, които имат отношение към борбата с тероризма.

Според него, никой от тези, които са присъствали на срещата на 10 май, «не е чувствал, че се допускат каквито и да било нарушения».

Помощникът на президента охарактеризира разговора с Лаврова като «рутинен обмен с лидери, с които Тръмп си взаимодейства».

Твърденията, че Тръмп е споделил с Лавров и посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк напълно секретна информация за ИД за първи път бяха публикувани в понеделник от вестник  The Washington Post .

По-рано Тръмп, коментирайки горната публикация заяви, че държавният глава има пълното право да споделя информация с Русия. Той добави, че данните, които е предоставил на руските представители, ще съдействат за борбата с тероризма, в частност с ИД.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;