„Въобще дори не обсъждаме искането за оставката на Валери Симеонов“, каза министърът на финансите Владислав Горанов в предаването «Здравей, България» по Нова телевизия.

Изявлението му е по повод думите на вицепремиера Симеонов, който защити подалия оставка заради снимка с нацистки поздрав зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев. Вицепремиерът заяви, че и той може да си е правил кудошлийски снимки по време на посещение в лагера в Бухенвалд. БСП ще му поиска днес оставката.

«В коалиционното споразумение е предвидено патриотите да имат представителство като заместник-министри във всяко едно министерство, не мога да коментирам техните кадри. Проверяваме само дали съответните хора нямат някакви престъпления или укорими постъпки, ако нямат, ги реализираме. Може на някого Валери Симеонов не му харесва, но Обединените патриоти имат 300 000 гласа и това е достатъчно”, каза Горанов.

«Не подкрепям думите на Валери Симеонов, но отбеляза, че е нормално той да се опита да защити един добър специалист в лицето на Тенев».

«Няма как да се защити едно такова поведение. Не очаквайте от мен да защитя подобно нещо», добави той. «Че подобни снимки са скандални — това е безспорно. И комунизмът и националсоциализмът трябва да бъдат осъждани и да не бъдат допускани отново да се проявяват на територията на Стария континент.

В този смисъл тук коментарът на колегите от БСП е адекватен. Вероятно се касае за нелепа шега. Така или иначе нямам причина да оправдавам колегата доскоро. Политическата оценка за едно подобно действие е неговата оставка», каза още министърът.

«Със сигурност и колегите от «Обединени патриоти» са си направили изводите, че подобна реакция е неуместна, говоря за снимката», добави Горанов.

„Трябва да има минимална работна заплата”, коментира още финансовият министър Владислав Горанов. „Ако разчитаме само пазарът да определи възнаграждението е много възможно да напредваме с много бавни темпове. Минималната работна заплата е единственият инструмент на правителството да регулира и да притиска пазара на труда”, подчерта той.

Финансовият министър коментира и факта, че преди ден Върховният административен съд отмени постановлението на Министерски съвет от януари тази година, с което се определя нов размер на минимална работна заплата за 2017 г. — 460 лева. „Това е един пропуск на кабинета „Борисов -2”.

Тогава вече бяхме подали оставка, не знаехме колко време още ще стоим, дали ще има служебно правителство на президента Росен Плевнелиев, дали ще има служебно правителство на президента Румен Радев. Това е пропуск на колегите от социалното министерство”, обясни Горанов.

„Ще се опитаме да убедим съда, че минималната работна заплата трябва да остане 460 лева. Ако не успеем, ще препотвърдим това с акт на правителството, спазвайки всички процедури”, заяви той.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;