По време на визитата си в САЩ президентът на Турция Реджеп Ердоган е предупредил президентът на САЩ Доналд Тръмп, че в случай на атака от страна на сирийските кюрди Анкара ще действа „без да пита никого“, съобщи агенция Ройтерс, предаде ТАСС.

„Казахме им повече от ясно: ако има какъвто и да е тип нападение от сирийските кюрди срещу Турция, ще прилагаме правилата за ангажиране, без да питаме никого“, подчерта Ердоган в коментар по повод срещата си с Тръмп.

Във вторник Тръмп прие в Овалния кабинет държавния глава на Турция Ердоган – среща, на която републиканецът имаше трудната задача да убеди Турция в лицето на Ердоган, че американското решение за въоръжаване на сирийските кюрди не е лоша идея.
Според Турция, кюрдските сили в Сирия са клон на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), която води война в Турция през последните четири десетилетия, и че всички оръжия, които им се дават, ще подпомогнат ПКК, която, впрочем, също е в списъка на САЩ за терористични организации.

Според САЩ сирийските кюрди са необходими за борбата срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Те са използвани за изтласкването на джихадистите от Ракка, поради което Тръмп издаде заповед за осигуряването на оръжия за тях.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;