Въоръжени мъже са нападнали тази сутрин сграда на Афганистанското радио и телевизия (АРТ) в центъра на Джалалабад, главен град на нестабилната източна провинция Нангархар, съобщиха служители от администрацията и очевидци, цитирани от Франс прес, предаде БТА.
«Трима въоръжени мъже нахлуха в сградата към 09.45 ч. (04.15 по Гринуич) тази сутрин. Двама от тях бяха убити от силите за сигурност, които отвръщат на огъня. Третият все още оказва съпротива», заяви пред АФП Атаула Хогиани, говорител на губернатора.
Всички улици, водещи към мястото, са затворени, уточни говорителят, в чийто офис се дочуват изстрели откъм сградата на АРТ.
Полицейският говорител Хазарат Хюсеин Машрекиуал потвърди новината.

«Не знаем какво точно целят, но отвръщаме на огъня», каза той.
    «Щом чух изстрели, избягах, но колегите ми все още са затворени вътре», каза фотограф от АРТ, пожелал анонимност.
Комплексът на Афганистанското радио и телевизия е разположен срещу губернаторската канцелария и главното полицейско управление на провинцията.
В Нангархар, който граничи с Пакистан, са намерили убежище много талибански бунтовници, започнали през април поредното пролетно настъпление, както и бойци от групировката «Ислямска държава», избрала тази зона за своя тилова база в Афганистан.
Афганистански войски, подкрепяни от сили на САЩ, осъществиха там наскоро редица операции, за да изтласкат ИД, и загубиха трима войници.
В началото на април американската армия пусна там най-мощната си неядрена бомба, с която уби 96 джихадистки бойци.

Тагове: ; ; ; ;