Times: Контрабандисти от Украйна превозват мигранти от Турция до Западна Европа с луксозни яхти

Дата на публикуване: 17 05 2017, 07:06


Украинските контрабандисти, които са дезертирали от националната армия, превозват от Турция в Европа стотици незаконни мигранти на шикарни яхти, пише The Times.
Благодарение на морската си култура и близостта си до Турция, Украйна се превърна в идеално място за вербуване на контрабандисти, отбелязва изданието.
Times: украинские контрабандисты доставляют мигрантов в Европу на роскошных яхтах

Reuters
 След журналистическо разследване The Times изяснява: украински контрабандисти са създали мрежа, която им носи многомилионни доходи, те транспортират мигранти от Турция до южна Европа чрез разкошни яхти.
От началото на 2016 г. над 2 хиляди мигранти, главно от Близкия Изток и от Южна Азия, са платили на лица, занимаващи се с контрабанда на хора, по над ₤5,5 хиляди за транспортирането им от Турция до Италия.
Данните са от италианските власти и от агенцията на Европейския съюз за гарантиране сигурността на външните граници  Frontex.
 През миналия месец в южна Сицилия италианската брегова охрана е задържала яхта на украинци, занимаващи се с контрабанда на хора.
В резултат са арестувани осем човека.
В Малта и Крит са арестувани още шестима контрабандисти.
На борда на всяка от задържаните яхти е имало по около 30 мигранти от Сирия, Афганистан, Пакистан, Сомалия и Ирак.
Според Frontex, за миналата година по подозрение за незаконно превозване на хора от Турция и Гърция до Италия са били арестувани 42 граждани на Украйна.
«Това е нов важен маршрут от Турция, — The Times цитира ръководителя на правителствената целева група Карло Парини, която се бори с контрабандата на хора в Сицилия, където през 2017 г. вече са пристигнали 10 хиляди мигранти.
— Това е добре подготвена контрабандна операция. Но ние знаем техните маршрути, а и методите им. Твърде успешно ги хващаме».
Newns Fronr

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;