Световните СМИ широко обсъждат съобщението, че американският президент «се е похвалил със свръхсекретни рзузнавателни данни» за ИДИЛ по време на срещата си с Лавров и Кисляк. Съветът за национална сигурност е инструктирал Тръмп как да говори с чужденци, но той, както и по-рано, прави каквото си поиска, а в сферата на националната сигурност това е недопустимо, твърди разузнавателната общност в САЩ, пишат американските издания.

«Президентът Тръмп е съобщил напълно секретна информация на руския министър на външните работи и посланика по време на срещата в Белия дом миналата седмица, според настоящи и бивши американски чиновници, с което подлага на опасност важен източник на разузнавателни данни за «Ислямска държава», се казва в статия на The Washington Post.

Съобщената на президента информация е била предоставена от партньор на САЩ чрез обмяна на разузнавателни данни, който е толкова деликатен, че достъпът до детайлите не се разкрива пред съюзниците и е крайно ограничен дори вътре за американското правителство, заявиха чиновници.

Партньорът не е позволявал САЩ да сподели тези материали с Русия. След срещата та Тръмп високопоставени чиновници от Белия дом в стремежа си да намалят вредата съобщиха за случилото се на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност, се казва в статията.

«Президентът и външният министър обсъдиха общите заплахи от страна на терористичните организации, включително заплахи за авиацията, — заяви съветникът по национална сигурност на Тръмп Херберт Макмастър, участващ в срещата. — Никакви източници на разузнавателни данни или методи не са се обсъждани, не са публикувани военни операции, които не са били известни за обществеността».

Но чиновниците изразиха тревога по повод боравенето на Тръмп със секретна информация и последствията от това.

«Всичко това шокира, — заяви бивш високопоставен източник от САЩ. — Тръмп явно не разбира сериозността на това, с което си има работа, особено когато става дума за разузнавателни данни и за национална сигурност. Всичко това задълбочава неговите проблеми с Русия».

По време на срещата си с Лавров Тръмп, както се твърди, се е похвалил, че има конфиденциална информация за най-висока заплаха.

«Аз получавам мащабни разузнавателни данни. Всеки ден ме информират с мащабни разузнавателни данни», заявил президентът, според осведомения източник на изданието.

«Тръмп…не е разкрил конкретната информация, но е казал, че Ислямска държава осъществява част от определен замисъл, казал е каква голяма вреда може да нанесе подобна атака върху различни неща. Най-голяма тревога, според чиновниците, е предизвикало това, че Тръмп е назовал град на територия, контролирана от ИДИЛ, където американският съюзник по разузнаване е открил заплахата», се казва в статията.

«Русия може да използва тези подробности, за да идентифицира съюзника на САЩ или да задейства разузнавателен потенциал» и «да ликвидира неговата дейност», пише изданието.

Чиновниците съобщават, че Съветът за национална сигурност продължава да подготвя многостранни инструкции на Тръмп за това, как следва да се води разговор с чуждестранни лидери, но Тръмп искал ръководството да бъде смалено до една страница само с основните тезиси, а и често игнорирал препоръките.

Превод: News Front

Тагове: ; ; ; ;