«Разузнавателните данни, разкрити от Тръмп по време на срещата му със Сергей Лавров, външният министър на Русия, и Сергей Кисляк, посланик на Русия в САЩ, са се отнасяли за ИДИЛ», пишат Матю Розенберг и Ерик Шмит за The New York Times, позовавайки се на наблюденията на действащ и бивш чиновник от американската администрация.

«Разкриването на информация от Тръмп не изглежда незаконно, отбелязват авторите: президентът има пълномощия да разсекретява почти всичко. Но да споделя информацията без прякото съгласие на съюзника, който я е предоставил, би било крупно нарушение на етикета в областта на шпионажа и може да постави  под заплаха много важните отношения при обмяната на разузнавателни данни».

«Освен това, че Тръмп е разярил партньора на САЩ, той поставя въпроса за способността  на страната да пази тайни, този епизод рискува да помрачи първото задгранично пътуване на Тръмп в качеството му на президент, — пише изданието. — В петък той заминава за Саудитска Арабия, Израел, Италия и Белгия».

«Тръмп може да се упрекне също за двойните му стандарти, продължават журналистите.

«Президентът постави в центъра на предизборната си кампания критиката към Хилъри Клинтън за използването на нейния личен пощенски сървър за секретна информация — той организира скандиране «Спрете я!» по време на митинги.

Но нищо никога не е посочвало, че Клинтън е разсекретила конфиденциална информация от съюзник или я е предавала на противник», посочват авторите.

Според журналистите, случилото се засилва специалното внимание в отношенията на Тръмп с руските чиновници.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ;