Бойците от сирийската армия изтласкаха терористите на ИД от военното летище Ел-Джарак източно от Алепо. Това съобщи новинарският портал Syria Al An.

Според наличната информация, бившата авиобаза на сирийските ВВС близо до водохранилището на Асад на Ефрат, е била освободена след ожесточени боеве. Правителствените сили са изчистили също от бандите на ИД няколко съседни селища.
На този участък от фронта сирийските военни за последните три месеца освободиха 170 населени места. Войската в момента настъпва към Мескен, който се намира на 5 км от военното летище и е последният форпост на ИД на територията на водохранилището.
От Мескен тръгва шосето към Табка — град до Ефратската ВЕЦ, който премина под контрола на «Силите на демократична Сирия». Кюрдските опълченци и войните от арабските племена, влизащи в състава на СДС, взеха с щурм града на 10 май след обсада, продължила 50 дена.
СДС получават подкрепа от въздуха от ВВС на коалицията начело със САЩ, във военните действия участват американски морски пехотинци, прехвърлени от съседен Ирак.
Както отбелязва Syria Al An, в ръцете на ИД остава след освобождението на Ел-Джарах още едно военно летище — Ел-Хамдан в околностите на град Бу-Кемал, намиращ се точно до иракската граница.
В същото време отрядите на СДС се придвижват към Рака, който служи за главен форпост на ИД в Сирия.
Северно от него в неделя те завзеха три населени места — Ащана, Ел-Маляли и Тел-Моаз, унищожавайки над 20 терористи от ИД.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;