Новата глобална война кибератака трябва да последва «в близките дни и седмици» след разпространението на особено опасния вирус  WannaCry,

който мълниеносно се внедри в компютърните системи на планетата през почивните дни. Това заяви в ефира на радиостанция Franceinfo ръководителят на Националната агенция за сигурност на информационните системи на Франция Гийом Пупар.

«В близките дни и седмици трябва да се очакват повторни атаки, това показва опитът ни от предишните атаки, защото това съвсем не е първата по рода си атака. Хакерите обновяват програмите си, правят ги по-ефективни, други се вдъхновяват от техния опит, за да извършат собствени акции, така че постоянно се правят повторни опити», каза той.

Според ръководителя на агенцията, въпреки многобройните опасения, на 15 май, в първия работен ден от новата седмица, мълниеносно разпространение на вируса по мрежите с връщането в офисите на милиони работници, отсъстващи от работните си места през почивните дни, няма.

«Не, няма да има киберхаос, защото ние проследявахме нещата по време на почивните дни и ще продължаваме да наблюдаваме. Във всички страни, в които се възобнови работата, няма катастрофални последици, но е истина, че жертвите са много, а това е повод да повторим предупреждението с призив за внимание по въпросите за компютърната безопасност», твърди той.

По-рано се съобщи, че първата от крупните френски компании, пострадали от глобалната кибератака, е автогигантът Renault, принуден дори да спре предпазните мерки при производството в някои от заводите си във Франция.

Както признава Пупар, от действията на хакерите са пострадали и други френски предприятия, но той не пожела да уточни за какви компании конкретно става дума.

«Да, има и други, но няма да ги назовавам, защото никога не назоваваме имената на жертвите, не искам да добавям още към мъката им, но ние работим с тях, опитваме се колкото се може по-бързо да възстановим техните работни системи», каза ръководителят на френската агенция.

На 12 май, петък, хакерите се опитаха да атакуват компютри с операционна система Windows чрез вирус-изнудвач — произхождащ от  WannaCry —

за сваляне на блокировката от заразените компютри хакерите искаха да им бъдат приведени пари.

По данни на Европейската полицейска агенция (Европол), жертви на атаката са вече над 200 хиляди физически и юридически лица от 150 държави.

Най-много опити за взлом са били зафиксирани в Русия, където на атака са били подложени компютрите на най-големите компании и федерални ведомства, в това число Сбербанк, мобилния оператор «Мегафон», МВР и Министерството на извънредните ситуации.

News Front

Тагове: ; ; ; ;