Около 2,5 хиляди военнослужещи, в това число представители на разположения в Полша многонационален батальон на НАТО, ще вземат участие в започващите от 15 май в град Ожиш учения Puma. Това съобщи Полската агенция по печата.

Според наличните данни, военнослужещите ще отработват действия по отбрана и настъпление. Сценарият за маневрите предполага началото на т.нар. хибридна война. Маневрите ще продължат до 26 май.

Според ръководителя на 15-та Гижицка механизирана бригада, която ще участва в маневрите, генерал Ярослав Громадзински, на първия етап от маневрите военнослужещите ще повишат бойната си готовност.

Вторият етап — отбрана на територията.

«В сценария се предполага, че противникът нахлува на наша територия, войниците излизат на отбранителните рубежи, спират врага, пристъпват към контраатака и извоюване на изгубените територии», каза генералът.

По време на ученията на полигона в Ожиш ще бъде задействано тежко въоръжение — танкове, бронетранспортньори, а също артилерия и системи за ПВО.

На полска територия силите на НАТО са дислоцирани в Ожиш и Бемов Писк в североизточната част на републиката.

В състава на разположените в Полша части влизат около 800 военни, главно от САЩ, а също от Румъния, Великобритания и Хърватия.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;