Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел печели изборите в провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщиха осведомителните агенции, предаде БТА. Това показват първите данни от екзитпол проучвания, цитирани от германските телевизии А Ер Де и Цет Де Еф.
В изборите за регионален парламент консерваторите на Меркел получават 34,5 на сто от гласовете, а социалдемократите — 30,5 на сто. На трето място с 12 процента е Свободната демократическа партия. В парламента на провинцията влизат и популистите от «Алтернатива за Германия», подкрепени от 7,5 на сто от гласувалите, както и Зелените, които имат 6 на сто.
Консерваторите побеждават съперниците си от център-лявото в германската провинция с най-голямо население, която традиционно бе бастион на Германската социалдемократическа партия и това е сериозен удар за Мартин Шулц, съперника на Меркел на парламентарните избори през септември, отбелязва Асошиейтед прес.

Резултатът на Зелените, по-малкият коалиционен партньор на социалдемократите в провинцията, означава, че управляващата коалиция там губи мнозинството си.

Тагове: ; ; ; ; ;