Центристът Еманюел Макрон, който стана най-младия президент в историята на Франция след тържествена церемония по предаване на властта с неговия предшественик, социалиста Франсоа Оланд, обеща да работи за преодоляване на разделенията в обществото и да се стреми да изгради силна Франция, със самочувствие в света, предадоха световните агенции.
На церемония в Елисейския дворец председателят на Конституционния съвет Лоран Фабиюс обяви 39-годишния Макрон за осми президент на Френската република.
    «Французите избраха надеждата и победата», заяви Макрон. Европа ще бъде изградена на нови основи и ще получи нов тласък, обеща той.
    «Европа и светът повече от всякога се нуждаят от Франция, и то от една силна Франция, която говори на висок глас за свободата и солидарността», изтъкна новият френски президент, цитиран от Ройтерс.
Той заяви, че при неговото управление пазарът на труда ще стане по-гъвкав, ще бъдат създадени по-добри условия за бизнеса, за да помагат на компаниите, като иновациите ще бъдат в центъра на работата му като държавен глава.
Макрон, който обявява, че не е нито от десницата, нито от левицата, встъпи в длъжност седмица след като победи на втория тур на президентските избори лидерката на крайната десница Марин Льо Пен.
Церемонията по встъпване в длъжност на новия президент започна със среща на четири очи с досегашния държавен глава, социалиста Франсоа Оланд, който приключи петгодишния си мандат. Разговорът продължи повече от предвиденото.
Макрон и Оланд обсъдиха държавните дела, включително предаването на кодовете за достъп до системата за изстрелване на ракети на страната.
След това Франсоа Оланд напусна Елисейския дворец под аплодисментите на гостите и насъбралото се пред сградата множество.
Макрон придружи Оланд до колата му, след което се върна на площадката пред входа на президентството и позира за снимка, хванал ръката на 64-годишната си съпруга Брижит.
Като знак за волята си да даде нов тласък на френско-германското сътрудничество, новият президент, избрал Берлин за първото си посещение в чужбина, назначи за свой дипломатически съветник френския посланик в Германия, 61-годишния Филип Етиен. Бившият директор на кабинета му в министерството на икономиката, 44-годишният Алекси Колер, става главен секретар на Елисейския дворец.
За да управлява страната и да приложи либералната си програма в сферата на икономиката, но също и в обществото, бившият търговски банкер и бивш министър на икономиката се нуждае неговото новосъздадено движение да получи мнозинство на парламентарните избори на 11 и 18 юни.
Макрон ще трябва бързо да номинира министър-председател и да състави правителство. Неговите предшественици обикновено посочваха избрания от тях премиер още в деня на встъпване в длъжност, но според запознати с графика на новия държавен глава най-вероятно Еманюел Макрон ще направи това утре.
Също днес центристът и проевропеец ще посети Берлин — първата му визита в чужбина — където ще се срещне с канцлерката Ангела Меркел.
През 2012 година Франсоа Оланд посети Меркел в деня на встъпването си в длъжност, припомня АФП.

Източник: БТА

Тагове: ; ; ;