Истинският символ на международните връзки не е коприната, а чаят, каза днес в Пекин управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард пред форума «Един пояс — един път», съобщи ТАСС.
Проявата с участието на представители на над сто държави, сред които президентите на Китай и Русия, Си Цзинпин и Владимир Путин, а също генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, е посветена на китайските проекти «Икономическият пояс на Пътя на коприната» и «Морският Път на коприната от 21-и век».
В началото на речта си Лагард каза, че е запозната с китайската инициатива и че всички си мислят за коприната, но тя си мисли за чая. «Защо чаят ли? Където и да се намирате — в Пекин, Москва, Лондон, Найроби, където и да било, даже в Джакарта и Маракеш — навсякъде ще ви налеят чай. Чаят е за всички. Чаят е необходим», заяви шефката на МВФ.

По думите й чаят е «инструмент за сътрудничеството между хората», тъй като в продължение на векове «е обединявала културите общностите и хората, свързвал е хората, които правят икономически инвестиции».
Все пак Лагард даде висока оценка на идеята «Един пояс — един път», която според нея също е насочена към «сближаване на културите и общностите, активизирането на икономическата дейност и повишаването на качеството на живот на хората».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;