Северна Корея заяви днес, че успешно е извършила вчера изпитание на нова балистична ракета със среден-голям обсег, способна да носи тежък ядрен заряд, предадоха световните агенции, като се позоваха на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).
Изстрелването е било извършено под ръководството на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. То е било осъществено по такъв начин, че да не бъде застрашена сигурността на съседните държави. Ракетата е прелетяла 787 км и е достигнала височина от 2111,5 км, заяви КЦТА.
«Пробното изстрелване имаше за цел да провери тактическите и технологичните особености на балистична ракета от нов тип, способна да носи голям тежък ядрен заряд», заяви КЦТА.
Според нея Ким е обвинил Вашингтон, че «сплашва» страните, които «нямат ядрени оръжия», и е предупредил САЩ да не подценяват факта, че са в обсега на Северна Корея за нанасяне на удар.
«Ако САЩ непохватно се опитват да предизвикат КНДР, те няма да избегнат най-голямата катастрофа в историята», заявил севернокорейският лидер/БТА

Тагове: ; ; ; ;