Хакерската група  Shadow Brokers, с която вероятно е свързана Русия, може би е автор на кибератаката в петък. Това твърди лондонското издание Daily Telegraph, което публикува на сайта си материал със заглавието «Свързаният с Русия киберекип Shadow Brokers е обвинен за компютърния взлом на Националната система за здравеопазване».

Изданието не прилага никакви доказателства за горното твърдение. В сайта пише още:

«Кибергрупата с вероятните връзки с Русия е обвинена за нечувания световен взлом на компютърните системи, вероятно като отмъщение за въздушните ракетни удари на САЩ в Сирия».

Изданието съобщава, че шпионската програма, разработена от Агенцията за национална сигурност на САЩ «за получаването на достъп до компютри, използвани от терористите и вражеските държави», е била открадната от Shadow Brokers.

«На свой ред  бандата е сложила компютърен бъг на неизвестен уебсайт на 14 април, само седмица след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заповяда САЩ да бомбардират Сирия».

«Някои експерти твърдят, че избраният момента има важно значение и посочват, че Shadow Brokers имат връзка с руското правителство», се казва в съобщението на  «Daily Telegraph.

Изданието напомня също, че на 8 април, т.е. веднага след ракетния удар на САЩ по сирийската база Шайрат,  Shadow Brokers са пуснали в интернет реакцията на възмущение и предупреждение към Тръмп на лош английски, твърдейки, че преди това хакерската група е поддържала настоящия президент на САЩ и е гласувала за него.

Кибератаката във Великобритания днес засегна не по-малко от 40 организации, включително болници, поликлиники и здравни фондове.

«Осведомени сме, че много организации от Националната система за здравеопазване са съобщили, че са пострадали от атаките на новия вирус.

Но целта на атака не е била Националната здравна система, това е международна атака, от която пострадаха много страни и организации», заяви във връзка с инцидента премиерът на Великобритания Тереза Мей.

Кибератаката, осъществена с помощта на разработената от АНС на САЩ шпионска програма, засегна 74 страни в целия свят, най-голям брой опити за заразяване с новия вирус се наблюдават в Русия.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;