Началникът на Центъра за ислямски изследвания към Института за иновационно развитие Кирил Семьонов счита, че доставката на въоръжение за кюрдите от страна на САЩ може да е своеобразен дипломатически ход на Вашингтон.

«Преди официалното обявяване на точната дата на срещата между Ердоган и Тръмп, САЩ доставиха не само прибори за нощно виждане и други подобни военни «играчки», но, както може да се съди по снимките от социалните мрежи» — 120-мм самоходkи миномети от клас  SRAMS.

Преди това — още по разпореждане на Барак Обама — кюрдите получиха ПТРК, които използват под строгия надзор на американските съветници, както и бронирани автомобили Humvee и Guardian (производство на ОАЕ).

От една страна, това е предсказуемо решение, защото в навечерието на настъплението към Рака САЩ трябва да обезпечат максималното бойците-кюрди от  SDF с въоръжение.

Т.е. без да вкарват американските минометни части в бойните редици на SDF.

Доставката на бронирани автомобили също е необходима — за да могат отрядите на SDF да бъдат мобилни и да не забавят операцията.

От друга страна — Тръмп по такъв начин още преди визитата на Ердоган демонстрира, че въпросът за настъплението към Рака, с опора върху SDF, не подлежи на обсъждане.

Дружбата си е дружба, но интересите на САЩ са над всичко — а около мътния план на Анкара за участие в операцията така и няма да се съгласи никой.

На този етап SDF се справят със задачата си, намират се на 9.8 км от Рака и са готови да пристъпят към щурм.

Но Тръмп има възможност да направи жест на добра воля — да спре доставката на въоръжение за YPG веднага след срещата на 16 май.

Т.е. когато вече американците ще са дали на кюрдите всичко, което е необходимо.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;