Бившият премиер на самопровъзгласилата се република Косово Рамуш Харадинай, неотдавна освободен от френския съд след обвиненията за военни престъпления от времето на разпада на Югославия, направи изявление, което съдържа териториални претенции към Сърбия.

Те вече касаят не само Косово и Метохия.

«Ако Сърбия в своята Конституция и в бъдеще постави Косово като своя част, то ние можем да отговорим огледално и в нашата Конституция да включим една трета от териториите на Сърбия!», заяви Харадинай.

Белград реагира остро на заплахите му.

Министърът на външните работи Ивица Дачич посъветва Хариднай да си държи езика, той отбеляза, че Харадинай говори с маниера на привържениците на проекта «велика Албания».

«Какво би станало, ако Сърбия заяви същото за Босна и Херцеговина?!», — попита Дачич, обвинявайки международната общност в това, че подобни изявления остават без внимание.

Ръководителят на сръбската канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич заяви, че «Сърбия не се страхува от хора, които са свалили униформите си на терористи и се представят за политици».

Радикализацията на обстановката се случва на фона на извънредните избори в Косово.

Неотдавна там след вота на недоверие бе разпуснато правителството, това се случи заради гласуването за демаркационната граница с Черна гора.

Според експерти, новият премиер ще бъде Харадинай, което неизбежно ще доведе до още по-остро напрежение в Косово и на Балканите.

Припомняме, че за Рамуш Харадинай се твърди, че по време на бомбардировките на НАТО над Югославия той лично е посочвал целите за въздушните удари.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;