Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще приеме турския си колега Реджеп Ердоган на 16 май във Вашингтон.

За това на 11 май съобщи пресслужбата на Белия дом, с което потвърди априлското изявление на президента на Турция за среща с американския лидер.

Президентът Тръмп ще приеме президента на Турция Реджеп Ердоган на 16 май в Белия дом, където лидерите ще обсъдят пътищата за по-нататъшното укрепване на нашите двустранни отношения и задълбочаване на сътрудничеството в борбата с всички прояви на тероризъм, — това се казва в съобщението.

По-рано външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че «президентът на Турция на срещата в средата на този месец със своя американски колега Доналд Тръмп ще обсъди доставката на оръжие за сирийските кюрди».

«По-рано вече казахме, че оръжието, което се предава на YPG, ние го намираме сред членовете на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК)», цитира министъра телевизионният канал Haber Turk.

Силите за национална самоотбрана  (YPG)  са бойното крило на «Демократичния съюз», който доминира в Сирийски Кюрдистан и, според Анкара, е част от забранената в Турция ПКК.

Отрядите на  YPG влизат в алианса «Демократични сили на Сирия»  (SDF), който извършва операции по освобождаването на град Рака от терористите от «Ислямска държава».

На 9 май стана известно, че Тръмп е разрешил на Пентагона да се доставя въоръжение на сирийските кюрди от YPG, т.е. «продължил» е разпореждането на Барак Обама за подкрепа на кюрдските части, които се борят срещу ИД.

След това СМИ съобщиха, че сирийските кюрди са получили ново съвременно американско бойно въоръжение, в частност прибори за нощно виждане, стрелково оръжие с усъвършенствана оптика. По-късно кюрдските СМИ публикуваха видео за разтоварването на американския стратегически военно-транспортен самолет  Boeing C-17 на летището в столицата на Иракски Кюрдистан — Ербил, в това число танкове, които заедно с оръжията ще бъдат изпратени в Сирия.

На 25 април отношенията между сирийските кюрди и турците се изостриха с нова сила. Турците бомбардираха позициите на кюрдските въстаници в Ирак и Сирия.

Това се случи на фона на активните слухове за това, че в своя стремеж, ако не да ликвидират, то поне да отслабят позициите на ПКК и свързаните с нея сили, турските власти под предлог, че настъпват към Рака, могат да извършат настъпление към сирийкия Тел-Абяд, а също към иракския Синджар.

На 28 април самолетите на коалицията под егидата на САЩ започнаха патрулиране на въздушното пространство над северна Сирия, а по-късно — в граничните градове Тел Абяд, провинция Рака, Дирбесие и Рас ел Айн  — там са насочени части на ВС на САЩ на джипове и БТР-и «Страйкър».

Целта е да се предотврати ескалация на конфликта и вероятно нахлуване на Анкара, което фатално ще попречи на операцията по завземането на Рака.

Дали в тази ситуация Тръмп и Ердоган ще постигнат компромис?

Предстои да видим.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;