El Mundo: Всичко е политика в «Евровизия»

Дата на публикуване: 14 05 2017, 09:31


El Mundo: «Евровидение» — конкурс вне политики, где повсюду политика

Reuters
«Евровизия» се стреми да бъде музикален фестивал, намиращ се извън политиката, пише El Mundo. Но в резултат почти всичко — тематиката на песните, използваната в тях игра на думи, миналите пътувания на участниците в конкурса — всичко се оказва свързано с политиката.
Тази година в конкурса участват 42 страни. Русия не участва.
Това е, както отбелязва авторът, първият случай, в който страната-организатор — в дадения случай Украйна — не допуска представител на друга държава.
Тази година Москва избра за участие «предела на невинността» — певицата Юлия Самойлова, която заради болест не може да се движи и го прави само на инвалидна количка.
Русия, както твърди изданието, избра Самойлова, защото тя е участвала в концерт в Крим след «руската окупация» и е заминала за полуострова без разрешението на украинските власти.
«Ние предложихме на Русия да изпрати друг артист, те не поискаха да участват тук», пояснява за El Mundo един от водещите на конкурса Владимир Остапчук.
Но Крим се превърна в главоболие не само за руснаците.
Този четвъртък се наложи Киев да се произнесе около ситуацията с представителя на България Кристиан Костов.
Това се случи след като редица украински СМИ публикуваха кадри с негово участие на концерт в Крим през юни 2014 г., три месеца след «анексията» на полуострова от Русия.
В полза на Кристиан — един от фаворитите на конкурса — е това, че в момента на влизането си в Крим той е бил непълнолетен, а и по онова време в Украйна не е бил приет законът, забраняващ посещения в Крим без разрешението на Киев.
Политиката винаги е присъствала в «Евровизия», отбелязва изданието.
Тази година конкурсът се организира от Украйна, защото в миналата година победи украинската певица Джамала, която изпълни «балада», посветена на гоненията над кримките татари в епохата на СССР, пише изданието.
«Трудно е да си представим участник в конкурса от Франция, който би пристигнал на фестивала с песен за масовите убийства, които са извършили съседите им немци по време на нацизма», отбелязваEl Mundo.
 News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;