Международният трибунал за бивша Югославия в петък отказа временно да освободи бившия командир на армията на босненските сърби Ратко Младич, поради влошеното му здравословно състояние, за да замине за лечение в Русия. Това съобщи Associated Press.

Трибуналът реши, че «не е сигурен, че обвиняемият ще се върне, ако му бъде предоставено временно освобождаване».

Според решението на съда, адвокатите на Младич не се успели да убедят съда в това, че Младич няма да получи адекватно лечение в затвора, където се намира. Съдът е постановил също, че здравословното състояние на обвиняемия «му позволява да остане в затвора».

На 20 март юристите на бившия главнокомандващ въоръжените сили на Република Сръбска изпратиха в Международния трибунал за бивша Югославия молба за временното освобождаване на обвиняемия и неговото прехвърляне за лечение в Русия.

«Ръководейки се от хуманни съображения, Русия откликна на молбата на сръбския генерал и предостави на Трибунала съответните гаранции за положителното решаване на въпроса», посочи по-рано МВнР на Русия.

Младич е обвинен в геноцид, нарушаване на законите на войната и престъпление срещу човечеството, извършени през 1992-1995 г. в Босна и Херцеговина.

Той се укриваше от международното правосъдие почти 16 години, но бе арестуван в Сърбия през май 2011 година и екстрадиран в Хага.

Делото му е последното за разглеждане в Международния трибунал за бивша Югославия.

Очаква се, че присъдата по отношение на бившия командващ армията на босненските сърби ще бъде произнесена  през ноември 2017 г., Младич ще може да обжалва.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;