Премиерът на Украйна Владимир Гройсман по време на визитата си в Израел има намерение да повдигне въпроса за признаването на голодомора за геноцид над украинския народ.
Това съобщи «112 Украина», позовавайки се на изявлението на премиера.
«Задължително ще обсъдим това. Това го обсъждах, когато пристигна при нас ръководителят на парламента на Израел, а и с президента на Израел сме обсъждали въпроса. Това е важен въпрос, ние трябва да постигнем взаиморазбиране, това е много важно за Украйна», каза той.
В Украйна действа закон, признаващ глада през 1932-1933 г. за геноцид. Ежегодно в последната събота на ноември в страната има мероприятия в памет на жертвите на голодомора.
По-рано спикерът на Върховната рада на Украйна Андрей Парубий по време на срещата си с президента на парламента на Норвегия Олемик Томесен призова Осло да признае голодомора за геноцид над украинския народ.
През ноември 2016 г. президентът на Украйна Петро Порошенко възложи на МВнР на страната да продължи работата над признаването от страна на световната общност на голодомора от 30-те години за геноцид над украинския народ.

Тагове: ; ; ; ; ; ;