Над 700 военнослужещи от Румъния, Великобритания и САЩ започнаха 4-дневни учения в румънски териториални води, които ще продължат до 15 май. Това съобщи Радио Румъния.

Румънската фрегата Regele Ferdinand («Крал Фердинанд»), морските миночистачи Lt. Dimitrie Nicolescu («Лейтенант Димитрие Николеску») и Lupu Dinescu («Лупу Динеску») заедно с американския самолетоносач USS Oscar Austin («Оскар Остин») ще проведат маневри за борба с подводници и срещу заплаха от сушата.

Планирани са още бойни противовъздушни учения. В ролята на неприятел ще са два самолета МиГ-21 «Лансер» от ВВС на Румъния и два изтребителя Typhoon на британските ВВС.

Целта на ученията са повишаване нивото на подготовка на екипажите на корабите-участници и укрепване на способността за взаимодействие между страните от НАТО, участващи в маневрите, а също между различните категории сили на страните-участнички.

Есминецът «Оскар Остин» от клас Arleigh Burke е снабден с ракетни установки  Tomahawk, системи за морска артилерия и пуск на торпеда, позволяващи унищожаването на неприятеля на разстояние над 1000 км.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;