Първата визита на президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел на срещата на НАТО на 25 май ще бъде двудневна, в състава на делегацията влизат около 1000 човека. Това съобщи вестник La Dernière Heure, позовавайки се на правителствени източници.

«Президентът на САЩ ще пристигне в белгийската столица вечерта на 24 май и веднага ще се отправи към хотел The Hotel. На 25 май президентът ще посети крал Филип в Двореца и ще се срещне с премиера Шарл Мишел, след което той има планирани двустранни и многостранни срещи в рамките на срещата на НАТО. Вечерта на 25 май неговият самолет ще кацне в Сицилия, където ще се проведе срещата на «седморката». В състава на американската делегация влизат около 1000 човека», съобщава изданието.

Както съобщава източник от ЕС, Тръмп ще има срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и главата на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

«Точната хореография на тези срещи не се уточнява», подчертава източникът.

Макар ръководителите на институциите на ЕС също да са поканени на срещата на НАТО, те искат да се срещнат с президента на САЩ не в кулоарите на заседанията на алианса, а да го приемат в своите резиденции в евроквартала на Брюксел вечерта на 24 или сутринта на 25 май, още повече, че протоколната визита при премиера на Белгия ще се проведе само на няколко стотин метра от техните щаб-квартири в ЕС.

Срещата на НАТО на 25 май ще бъде политически бенефис за Тръмп на европейската арена.

НАТО очаква от него потвърждение на привързаността на САЩ към изпълнение на всички ангажименти на страна-лидер в алианса при условие, че останалите държави от НАТО активизират процеса на увеличаване на военните си разходи. 40 % от тях трябва да са насочени към закупуването на нова, главно американска, военна техника.

На същата среща на НАТО ще се проведе официална церемония по преминаването на ръководството на алианса в новата щаб-квартира на НАТО, която се строи от 2010 година и е разположена на огромна и разчистена от промишлени складове територия в промишлената зона на летището в Брюксел.

Проектната цена на новата щаб-квартира на НАТО надвишава 1 млрд долара.

 

 

 

Тагове: ; ; ;