Отрядите на въоръжената коалиция «Сили на демократична Сирия» (СДС) освободиха от бандите на терористите две населени места северно от град Рака, намиращ се на 520 км от Дамаск.

Както съобщи агенция Фират, в едно от тях — Хирбет-Хан — се е намирал крупен тренировъчен лагер на бойците от естремистката групировка «Ислямска държава».

След ожесточен бой отрядите на кюрдите и опълченците от арабските племена, влизащи в СДС, са прочистили лагера от бандите наемници и в момента се сражават с тях в съседното населено място Ансар.

Според информация от Фират, за последните 48 часа СДС е взело под свой контрол шест населени места и четири ферми северно от Рака — главния форпост на ИД в Сирия.

За излизането на населението от обкръжения район е създаден безопасен коридор.

От него са се възползвали в четвъртък над 4 хиляди жители, главно жени и деца.

Всички те са насочени към лагер, създаден за бежанци в град Айн-Исса.

Отрядите на СДС, на които оказват подкрепа ВВС на коалицията под егидата на САЩ, са възобновили тази седмица операцията под кодовото име

«Гневът на Ефрат».

Планира се настъпление към Рака и удар по отбранителните рубежи на противника в долината Уади-Джаляб.

На 10 май силите на коалицията успяха да вземат с щурм град Табка и да освободят разположената до него Ефратска ВЕЦ, построена през 1970-те години с техническото съдействие на специалисти от СССР.
Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;