Изтребител на ВКС РФ Су-27 е прелетял на разстояние по-малко от 7 метра от патрулния самолет против подводници P-8A Poseidon на  ВМС на САЩ. Това обяви в четвъртък телевизия NBC, позовавайки се на американските ВМС.

Според информацията, инцидентът се е случил на 9 май в международното въздушно пространство над Черно море.

P-8A Poseidon е извършвал обичаен патрулен полет. Представителят на ВМС на САЩ Памела Кунзи е съобщила на телевизията, че, според командира на екипажа на американския самолет, действията на двата въздушни съда са били професионални и безопасни.

При анализа на подобни инциденти, които се случват постоянно във въздушното пространство, се отчитат такива фактори, като скорост, височина, степен на видимост, интервал и други.

 

Както съобщиха по-рано американските СМИ, през април руските стратегически бомбардировачи Ту-95 за една седмица четири пъти са се приближавали до крайбрежието на  Аляска.

На 18 април след техни действия е бил вдигнат самолета за радилокационно разузнаване E-3 AWACS (АУАКС). Екипажът му е имал задачата да се убеди, че заедно с  Ту-95 не лети скрит друг въздушен съд с по-малки габарити.

Практически аналогична е ситуацията на 17 април, когато за откриване и опознаване на руските ракетоносци във въздуха са били вдигнати два изтребители-бомбардировачи пето поколение F-22 и самолет за радиолокационно разузнаване  E-3 AWACS от ВВС на САЩ.

Както уточниха от Министерството на отбраната на Русия, американските F-22 почти половин час са съпровождали руските Ту-95МС над неутралните води в района на Аляска.

От руското военно ведомство припомнят, че пилотите от Далечната авиация постоянно изпълняват полети над неутралните води на Арктика, Атлантика, Черно море и Тихия океан, според утвърден от командването план.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;