Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев участва в 11-ата годишна Конференция на началниците на отбраната на балканските страни, която се провежда от 9 до 11 май 2017 г. в Атина, Гърция. Конференцията цели засилване на военното сътрудничество и потенциала за развитие на региона за ефективно справяне със съвременните предизвикателства пред сигурността. Основна тема на тазгодишното издание на конференцията бе „Геополитическата стабилност в Югоизточна Европа — Енергийни пътища“, представена от генералния секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Ламберто Заниер.

Участниците в конференцията одобриха годишните доклади на Координационната група и на подгрупите „Обучение, подготовка и учения“ и „Асиметрични заплахи“. В дневния ред на форума бяха включени представяне на напредъка по програмата „Мрежа на страните от Югоизточна Европа за подготовка и тренировка“, въпроси на военното обучение, както и изпълнението на обща подготовка през годината.

В изказването си на конференцията генерал-лейтенант Андрей Боцев отбеляза именно ролята на съвместните учения.

„Това е най-видимата област от военното сътрудничество между нас и допринася за развитието на двустранните и многостранни връзки между нашите въоръжени сили“, посочи той.

Генерал-лейтенант Боцев подчерта значението на Мрежата на страните от Югоизточна Европа за подготовка и тренировка като най-оптимално средство за обмен на идеи, мнения, извлечени поуки и поддържане на контакти между структурите за обучение и тренировки на страните от инициативата.

Участие във форума в Атина взеха също началниците на отбраната на Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, Румъния, Сърбия и Турция. Присъстваха министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос и неговият Димитрис Вицас.

На работната сесия присъстваха председателите на военните комитети на НАТО и Европейския съюз (ЕС), командващият Съвместното командване на силите на Алианса в Неапол, началникът на отбраната на Словения и директорът на щаба на отбраната на Хърватия.

Приветствие към присъстващите отправи президентът на Република Гърция Прокопис Павлопулос.

В рамките на 11-ата годишна конференция на началниците на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев се срещна с началника на Генералния щаб на Румъния – генерал Николае Чука.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;