Турция счита за противоречиво решението на САЩ да оказва помощ под формата на оръжие за сирийските кюрди от «Силите за народна самоотбрана (СНС). Това заяви пред журналисти президентът на Турция Реджеп Ердоган.

» Абсолютно не искаме да се оказва помощ на СНС, защото използването на една терористична организация срещу друга не е идеалният вариант. Ние сме тези, които оказваме най-голямо противодействие на «Ислямска държава» в региона. Терористичните заплахи не са насочени срещу САЩ или Русия, а срещу Турция», каза той.

Ердоган посочи, че съдействието на СНС «не съвпада със стратегическите отношения между съюзници».

«Казах това и на САЩ, и на Русия. Ние заедно се борим с тероризма и искаме да продължим заедно. Считам, че за САЩ и Русия не е добре да имат отношения със СНС», каза още Ердоган.

Ердоган изрази надежда, че «по време на преговорите с президента на САЩ Тръмп в значителна степен всички тези въпроси ще бъдат регулирани».

«Считам, че визитата ще бъде ново начало за нашите отношения със САЩ. Ние, разбира се, ще повдигнем въпроса за екстрадирането на Гюлен», допълни той.

СНС са бойното крило на сирийската кюрдска партия «Демократичен съюз». Анкара счита, че ДС и СНС са сирийската част на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), която води въоръжена борба с властите на Турция и е призната от Анкара за терористична организация.

Работническа партия на Кюрдистан (известна също и със съкращението ПКК (PKK), след 2002 приела името KADEK, и от 2003 – Kongra-Gel(KGK)) е марксистко-ленинска организация, ползваща се със значително влияние сред кюрдите в кюрдските райони на Турция, Сирия, Иран, Ирак.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;