Македония ще стане 30-тият пълноправен член на НАТО, заяви председателят на социалдемократите в страната Зоран Заев за черногорския вестник „Победа“, съобщи „Локално“ от Македония.

На въпроса как ще бъде разрешен спорът с Гърция, заради който е блокирано членството на Македония в НАТО, Заев отговори:

„Вярвам, че това ще се случи чрез диалог между двете правителства, които ще уважат македонската идентичност, гордост и достойнство. Така ще се стигне до решение на този спор, който продължава вече няколко десетилетия. При това, аз вярвам, ще ни помогне и опозицията, но и гражданите на Македония, които ще призовем да се произнесат на референдум по въпроса за името на страната, в която живеят“. 

„Гърция постави въпроса за промяната на името като условие за членство в НАТО. Честно казано, не знам какво се очаква от нас. Да се обявим за марсианци?! Ние сме македонци и нищо друго не може да бъдем. Искам да напомня, че 123 страни в света не ни признават като Република Македония. И точно поради тази причина смятам, че с помощта на гражданите, на опозицията и на международната общност, много скоро ще решим спора с Гърция. Това ще ни позволи да следваме примера на Черна гора и да станем 30-тия пълноправен член на НАТО», заяви Заев.

Според него членството в НАТО, и по-специално на Балканите, означава стабилност, сигурност и гаранция за границите.

«Освен това, НАТО гарантира икономически растеж, икономическо развитие и допълнителни чуждестранни инвестиции. Ако Македония беше част от НАТО, диктаторският режим на Никола Груевски и неговите спонсори нямаше да може да предизвикат всички тези кризи и вълнения, на които бяхме свидетели през последните години», коментира лидерът на социалдемократите.

Тагове: ; ; ; ; ; ;