Правозащитната организация  Amnesty International осъди задържането в Украйна на мирни демонстранти по време на 9 май, посочвайки, че властта «е задължена да обезпечи свободата на словото и свободата на мирните събрания за всички граждани».

Това се казва в изявлението на сайта на украинското поделение на организацията.

«Забраната на символики, свързани с комунистическата партия и съветското минало (приети през май 2015 г. от закона за демокунизацията), е нарушение на правата на свободата на изразяване, а задържането на мирни демонстранти е стъпка към ограничаване свободата на словото и мирните събрания от страна на украинската власт», считат от Amnesty International.

Правозащитниците за настояли да се освободят задържаните.

«Настояваме също за ефективно и безпристрастно разследване на всички случаи на насилие по време на демонстрации», отбелязва в организацията.

На 9 май в редица украински градове, в това число в Одеса и Днепър (бивш Днепропетровск), са били задържани десетки граждани за разпространение на комунистичска символика.

Също в Днепър е имало сблъсъци с десни радикали, в резултат на което осем участници в празника са получили травми.

В навечерието на Деня на победата полицията съобщи, че гражданин на Одеса е заплашен от пет години затвор, защото е участват в демонстрация със съветска символика.

На 9 май 2016 г. Върховната рада прие закон за декомунизацията, за достъпа до архивите на репресивните органи на комунистическия режим от 1917-1991 г.

С тези закони се осъжда комунистическият режим, забранява се съветската символика, отварят се архивите на съветските спецслужби и се празнават за борци за независимост на Украйна представителите на Организацията на украинските националисти ОУН и Украинската въстаническа армия УПА, които са забранени в Русия.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;