В акцията „Безсмъртният полк” във Видин за пръв път през тази година се включиха наследници не само на червеноармейци от  Втората световна война, но и на български антишафисти.

Десетки граждани участваха в шествието от площад „Европа” до площад „Бдинци” с портрети на своите предци, след което се включиха в отбелязването на Деня на Победата на руското военно гробище.

Акцията във Видин се провежда  за втора година в Деня на победата 9 май по инициатива на руски клуб „Видин 2002”.

На руското гробище заупокойна молитва в памет на загинали отправи архимандрит Самуил, а поздравителни слова произнесоха зам.-кметът на община Видин Венци Пасков и председателят на областния и общински съвет на БСП Димитър Велков.

Без Деня на победата, днес нямаше да отбелязваме 9 май и като Ден на Европа. Днес в Европа набират сила профашистки организации. Трябва да се спре вълната от ксенофобия, шовинизъм и неофашизъм, която тласка света към нови кървави стълкновения. Трябва да пазим мира, да поддържаме политическия диалог за решаване на конфликтите, да зачитаме интересите на различните народи. Само така ще постигнем прогрес, справедливост и хуманизъм за всички хора», отбеляза Димитър Велков.

В честването на Деня на победата се включи депутатът Цветан Топчиев, областният председател на Българския антифашистки съюз Владимир Иванов, общинските съветници Людмил Димитров и Мария Джамбазова, кметове на населени места от община Видин и много граждани.

„Без антифашистката съпротива, без нашите баби и деди, майки и бащи, които са участвали в нея, на страната ни щеше да се гледа единствено и само като на част от коалицията с хитлеристка Германия.  В годините на Втората световна война българските антифашисти  показаха на света, че България не е само фашисткото правителство и това оказа своето влияние при подписването на Парижкия мирен договор, с който беше сложен край на войната”, каза журналистката Ваня Ставрева, която се включи в „Безсмъртният полк” в памет на своята баба.

В трогателното тържество стихове рецитираха десетокласникът Евгени Йовчев и първокласничката Цветана Обесникова, кратка програма изнесоха и членове на руски клуб «Видин 2002».

 

Тагове: ; ; ;