Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Комис. Това са казва в разпространеното изявление на пресслужбата на Белия дом.

«ФБР е едно от най-уважаваните институции в нашата страна, днешният ден ознаменува ново начало за повод за гордост за нашите правоохранителни органи», цитира Белият дом думите на Тръмп.

В документа се отбелязва, че кандидатите за поста на новия ръководител на ведомството ще започнат да се подбират незабавно.

В посланието, което било доставено на Коми от куриер, се подчертавало, че неговото отстраняване от длъжност «влиза в сила незабавно», а причината за неговото уволнение е в това, че той «не е успял ефективно да ръководи ФБР».

Полученото от Коми било кратка бележка. Президентът уведомил директора на ФБР, че е получил от министъра и от първия заместник министър на правосъдието на САЩ отделни призиви с еднакви препоръки — да уволни Коми.

«Приех техните препоръки, Вие сте лишен от пълномощията си и сте отстранен от длъжност», съобщил Тръмп, добавяйки, че решението «влиза в сила незабавно».

«Макар и да съм ви много признателен за това, че цели три пъти ме информирахте, че не съм под следствие, независимо от това все пак съм съгласен с изводите на министерството на правосъдието, че Вие не сте в състояние ефективно да ръководите Бюрото», написал държавният глава на САЩ.

«Крайно ни е нужно да намерим ново ръководство за ФБР, което да възроди доверието на обществеността към неговата жизнено важна правоохранителна мисия», констатирал Тръмп.

В заключение той пожелал на уволнения чиновник «всичко най-добро в бъдещите му начинания».

Както съобщи пресслужбата, решението е било взето от Тръмп по препоръка на генералния прокурор на САЩ Джеф Сешънс и неговия заместник Род Розенщайн. Сешънс препоръчал на Тръмп да назначи на поста директор на ФБР по-опитен и квалифициран човек.

Призивът се съдържал в писмо, изпратено от главния прокурор към президента.

Коми заема поста директор на ФБР преди по-малко от четири години. Той бе назначен за ръководител на Бюрото през юни 2013 г. от Барак Обама.

Преди това Коми работи като главен съветник в аерокосмическата корпорация Lockheed Martin и инвестиционната компания Bridgewater Associates.

При неговото управление бе започнато делото за нарушенията на кандидата за президент на демократите Хилъри Клинтън за правилата за употребата на служебната преписка.

По-късно Клинтън обвини Коми, че именно неговото разследване е било причината за нейното поражение на изборите.

Коми ръководи разследването на предполагаемите връзки на сътрудници на предизборния щаб на Тръмп с Русия.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;