Президентът на СЩА Доналд Тръмп уволни във вторник Джеймс Коми от поста директор на ФБР. Държавният глава е взел  решението си след препоръките от министъра на правосъдието и генералния прокурор Джеф Сешънс и неговия заместник Род Розенстайн.

Според министерството на правосъдието Коми не е могъл ефективно да изпълнява своите задължение, в частност, заради допуснати от него грешки в заключителната част на разследването за използванено от Хилъри Клинтън на личния й компютърен сървър за воденето на служебната кореспонденция в битността й на държавен секретар на САЩ.

Уволнението

Коми разбрал за уволнението си от изявлението на пресслужбата на Белия дом. В него се отбелязва, че държавният  глава е взел решението си, опирайки се на мнението на Сешънс и Розенстайн, било цитирано също изявление и на самия Тръмп:

«ФБР е една от най-уважаваните институции в страната, днешният ден ознаменува новото начало, което ще е повод за гордост от нашите правоохранителни органи».

В документа се отбелязва, че кандидатите за поста нов ръководител на ведомството ще започнат да се подбират незабавно.

 

Белият дом разпространил и писмо от стопанина на Белия дом до Коми, което писмо уведомявало последния за неговото уволнение.
Тръмп съобщавал, че Коми «не е в състояние ефективно да ръководи ведомството».

По-късно на журналистите също били предоставени писмата на Сешънс и Розенстайн до президента, в които се излагали направените от тях изводи.

«Не мога да одобря начина, по който директорът на ФБР е пристъпил към заключителната част от разследването (по отношение нарушенията при използването) на електронната поща от държавния секретар Клинтън, отказвам да разбера неговия отказ да признае практически общия извод, че той е допуснал грешка. Практически всички считат, че директорът на ФБР е допуснал сериозни грешки, в този план мнението на хора с различни убеждения и възгледи съвпада», пояснил Розенстайн.

Той уточнил каква точно грешка е извършил Коми.

«Директорът не е бил прав, узурпирайки пълномощията на главния прокурор на 5 юли 2016 г. Той обяви за решението си да се закрие делото Клинтън без по-нататъшно наказателно преследване», подчертал заместник министърът на правосъдието, констатирайки, че «директорът на ФБР не е упълномощен да прави подобни изявления».

По данни на вестник The New York Times, първите съобщения по телевизионните канали Коми е чул по време на речта си пред служителите на ведомството в Лос Анджелис. Директорът на ФБР се е разсмял и е нарекъл тези данни смешна измама. Именно в този момент помощниците на главата на Бюрото са се струпали зад кулисите и са започнали да дават знаци на шефа си, за да спре изявата си и да мине зад сцената. Коми, завършвайки речта си, отишъл зад сцената и, стискайки ръката на служителите от местния отдел на ФБР, се усамотил в кабинета си.

Коми трябваше да говори на 11 май по време на слушанията в спецкомитета по разузнаването към Сената на Конгреса на САЩ.

Темата на слушанията е обявена — «глобалните заплахи». На този етап не е известно, ще участва ли Коми в слушанията след отстраняването си от длъжност.

 

Реакцията на Конгреса

Решението на Тръмп предизвика нееднозначна реакция сред републиканците и практически единодушен протест от страна на представителите на Демократическата партия.

Сенаторът Линси Греъм възприе уволнението на Коми позитивно.

«Отчитайки противоречията, които в последно време обкръжават директора, считам, че рестартирането ще е в полза на ФБР и на цялата страна», написа той на страницата си във Фейсбук.

След уволнението на Коми голяма група американски законодатели-демократи настояха да се назначи независим специален прокурор за търсене на следи от предполагаем сговор между Тръмп и Русия.

Сенаторът Чък Шумер, оглавяващ демократическата партия на малцинството в горната палата на Конгреса на САЩ, подчерта в писмено изявление, че «американският народ може да се отнася с доверие към даденото разследване само в случай, че то бъде оглавено от безстрашен независим специален прокурор».

«Ако първият заместник министър на правосъдието Род Розенстайн не назначи независим спецпрокурор, то всеки американец ще има законно основание да подозира, че решението да се уволни директорът на ФБР Коми е било съставна част от опитите да се заметат следите», добавил той.

Искането да се назначи спецпрокурор бе подкрепено от други сенатори-демократи, включително такива известни и авторитетни в своята партия хора, като Ричард Дурбин, Марк Уорнър, Елизабет Уорън, Кирстан Хилибрад и Том Юдъл.

Бившият кандидат за вицепрезидент на САЩ сенаторът Тим Кейн написа в Туитър, че «уволнението на Коми от Тръмп показва колко е изплашена администрацията от разследването срещу Русия.

Сенаторът Боб Кейси в същия контекст изрази мнение, че се случило «събитие в духа на Никсън».

Президентът-републиканец Ричард Никсън е единственият в историята на страната държавен глава, принуден да подаде оставка под заплахата от импийчмънт след т.нар. скандал Уотъргейт през 1974 г.

Защо сега?

Американските СМИ и редица политици упорито свързват внезапното отстраняване от длъжност на Коми с провежданото от неговото ведомство разследване на приписваното на Русия вмешателство в изборите, а също с контактите на предизборния щаб на Тръмп с Москва.

Предполага се, че смяна на ръководителя на Бюрото може да позволи на Тръмп да се подкопае разследването.

Влиятелният политически наблюдател Чарлз Краутхамър счита за неправдоподобна версията, че Коми е бил уволнен заради грешките му при разследването на Хилъри Клинтън.

«Както твърди заместник главният прокурор, става дума за това, което се е случило на 5 юли 2016 г. Но да се уволни Коми в средата на май за това, което се е случило през юли миналата година — това е просто необяснимо», каза той.

Според Брайън Фелън, бивш прессекретар на Хилъри Клинтън, Тръмп е уволнил Коми, защото той представлява опасност за него.

«Иронията с уволнението на Коми е в това, че той беше тази, който помогна на Тръмп да стане президент и едновременно с това е човекът, който би могъл да го свали», написа Филън в Туитър.

Старши съветникът на президента на САЩ Келиан Конуей заяви, че уволнението на Коми няма никакво отношение към Русия и приписваната на Москва намеса в предизборната кампания на САЩ миналата година.

«Решението за уволнението на Коми няма никакво отношение към Русия. Това няма никакви отношение към предизборната кампания преди шест месеца. Но това има отношение към следното: има ли доверие президентът на САЩ на директора на ФБР», увери Конуей.

Дейността на Коми

Коми е директор на ФБР по-малко от четири години. Той е назначен през юни 2013 г. от Барак Обама. През юли 2013 г. Сенатът го утвърждава на поста. Преди това Коми е главен съветник в аерокосмическата корпорация  Lockheed Martin и инвестиционната компания Bridgewater Associates.

Той стартира делото за нарушенията от страна на Хилъри Клинтън на правилата за водене на служебна кореспонденция. По-късно Клинтън обвини Коми, че точно това разследване е било причината за нейното поражение на изборите. Коми ръководи също разследването за предполагаемите връзки на сътрудниците от предизборния щаб на Тръмп с Русия.

На 3 май по време на слушанията в сенатския юридически комитет демократите упорито настояваха Коми да обясни, защо той в навечерието на ноемврийските гласувания е обявил, че има подозрения, а и че започва разследване на Хилъри Клинтън, но не и спрямо нейния съперник от Републиканската партия Доналд Тръмп.

Директорът на ФБР в отговор заяви, че не е можел да мълчи, защото това би се превърнало в «‘чудовищно и катастрофално скриване на информация», предоставена от подчинените му.

Става дума за електронната кореспонденция на Клинтън, в това число секретна, която най-близката помощничка на Хилъри Клинтън изпращала към собствения й съпруг. Това е забранено със закон и републиканците по време на слушанията питаха, защо Клинтън и нейните помощници така и не са били принудени да отговорят, но Коми отвърна, че ФБР не е успяло да открие «признаци на зъл умисъл» в техните действия.

Временен ръководител на ФБР

За изпълняващ длъжността директор на ФБР е назначен 49-годишният Ендрю Маккейб. До момента той е заемал длъжността заместник директор на ведомството.

Маккейб започва работа във ФБР през 1996 г., работи в офиса на ведомството в Ню Йорк, където отговаря за борбата с организираната престъпност.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;