За 60 г. от съществуването си Европейския съюз се превърна в свръхдържава, стремяща се към мир, безопасност и демокрация, заяви върховният представител на ЕС по международните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини в речта си по време на заседанието на Съвета за сигурност към ООН.

«За 60 години от своята история ние се превърнахме в свръхдържава, която се стреми към мира в ЕС, а също в свръхдържава, стремяща се към безопасност и демокрация. Ние потвърждаваме процесите на примирие във всички ъгълчета на света — от Афганистан до Мянми», каза Могерини.

Според нея, ЕС оказва активна подкрепа на партньорите на изток, в това число на Украйна, в която скоро ще бъде установен опростен визов режим, а също съдейства за икономическото развитие на африканските държави.

Както заяви Могерини, основателитe на ЕС, които преди 60 години са предпочели сътрудничеството пред конфронтацията, са станали автори «на най-успешния проект в областта на мира» за цялата историята на човечеството.

«В последните месеци някои изразиха мнение, че нашата 60 годишнина ознаменува началото на края на ЕС, че с това започва разпадът на ЕС.

Да, нашите британски приятели решиха да ни изоставят, ние сме опечалени от това, но животът продължава и ЕС ще продължи да съществува. След референдума в Обединеното Кралство миналата година ние, европейците, си обещахме, че ще останем силни и сплотени, както това искат и заслужават нашите граждани и нашите партньори», заяви Могерини.

По време на брифинга за членовете на Съвета за сигурност тя разказа за основните приоритети във външната политика на ЕС, в това число по отношение на Сирия и Украйна.

С критика по отношение методите на ЕС за регулирането на кризите, в това число практиките за въвеждане на едностранни санкции, по време на заседанието на Съвета за сигурност говори изпълняващият длъжността постоянен представител на Русия към ООН Пьотър Иличов.

Според него, въведените чрез заобикаляне на Съвета за сигурност рестрикции в болшинството от случаите довеждат до допълнителни страдания на хората и не съдействат за регулирането на кризите.

Иличов отбеляза, че дискусиите, които се водят в Съвета за сигурност към ООН, «показват, че европейските партньори вместо търпелива и внимателна съвместна работа често правят избор в полза на деструктивни едностранни подходи», което предизвиква в Русия сериозна тревога.

Признавайки, че отношенията между Русия и Европейския съюз «преживяват недобри времена», той заяви, че Москва, независимо от даденостите, е настроена към «пълноценно сътрудничество с Европейския съюз, ориентирано към общите стратегически цели».

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;