На 9 май В Пловдив и още 38 български града се включиха в световната инициатива Парад на Безсмъртния полк. Отправният пункт в Пловдив беше Домът на културата „Борис Христов”, където се събраха десетки хора включително наследници на участници в събитията отпреди 72 години.

Те поеха към върха на Бунарджика, за да се включат в официалната церемония и да поднесат цветя. Идеята на парада е потомците на героите и участниците в борбата срещу фашизма в периода 1923-1945 г. да преминат с портретите на предците си по улиците. Времето и маршрутът за всеки град, участник в събитието, са различни. Например, в неделя имаше такива събития в Ню Йорк и Мадрид.

Любопитното в Пловдив е, че тук може да се разгледат още автентична полева кухня, военна палатка и оръжейни експонати. Те са изложени на площадчето в подножието на стълбите към паметника «Альоша». Всеки, който изкачи стълбите до тук, може да опита истинско меню, с което са изхранвали войниците по време на Втората световна война – купичка гречка, специален сандвич със сланина и кисела краставичка върху черен хляб и чашка водка.

Официалната церемония в Пловдив започва в 13 часа. За трудно подвижните хора са осигурени бусове, с които да стигнат до върха, които правят курсовете си и в този момент. Довечера пък ще има светлинно шоу-заря, което ще украси небето над Пловдив. 72 огнени салюта ще избухнат високо над Бунарджика.

В Пловдив има и редица събития и за Деня на Европа. Като част от програмата е концерт на световно известният гръцки изпълнител Лакис Халкяс и оркестъра на Държавното музикално училище от град Комотини, Гърция. Началото е в 18:00 часа в Концертната зала.

БНТ2

Тагове: ; ; ;