Рекордни 11,5 на сто от избирателите са пуснали или празна, или невалидна бюлетина по време на втория тур на изборите за президент на Франция, а общо 25,38 на сто от регистрираните 47 милиона избиратели са се въздържали да гласуват, сочат данните на вътрешното министерство.

Това означава, че един от трима французи е отказал да направи избор снощи между центристкия кандидат Еманюел Макрон и водачката на крайната десница Марин льо Пен, което е рекорд от 1969 г., предаде Франс прес.

За първи път от 1969 г. активността на втория тур — 74,62 на сто — е по-ниска от тази на първия.

Макрон печели 90 на сто от гласовете в Париж, съобщи в Twitter кметицата на френската столица Ан Идалго.

«В Париж 90 на сто от гласовете са за Еманюел Макрон и само 10 на сто за крайната десница. Гордея се с парижаните!», написа Идалго, цитирана от Франс прес.

На първия тур кметицата на Париж подкрепи социалистическия кандидат Беноа Амон, но след това призова да се гласува на втория тур за Еманюел Макрон и против Националния фронт.

Снощи тя публикува във Facebook послание, в което заяви, че Париж е допринесъл за победата над национализма, ксенофобията, расизма и антисемитизма и похвали парижаните, които се проявиха като открити и космополитни. Тя пожела на Макрон да постигне «всички възможни успехи за нашата страна», добавя АФП.
БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;