Президентът на Русия Владимир Путин в навечерието на Деня на Победата посети бившия представител на КГБ на СССР в ГДР Лазар Матвеев — резидент, под чието управление във втората половина на 1980-те години той е работил в Дрезден.

Държавният глава на Русия поздрави своя бивш ръководител с 90-та годишнина.

Путин връчи на Матвеев президентски часовник, а също брой от вестник «Правда», издаден в деня на рождението на Матвеев през 1927 г.

Според официалния сайт на Кремъл, Путин е работил в ГДР през 1985-1990 години по линията на външното разузнаване в Дрезден.

Той е бил повишен в звание от майор до подполковник.

Самият президент на Русия в книгата «От първо лице» си спомня за работата в ГДР: «Това беше работа по линията на външното разузнаване: получаване на информация за политически дейци, за плановете на потенциалния противник», си спомня той.

«Обичайната разузнавателна дейност е: вербуване на източници на информация, получаване на информация, нейната обработка и изпращане в центъра. Става дума за информация за политическите партии, тенденциите вътре в тези партии, за лидерите — и днешни и вероятни утрешни, за придвижването на хора на определени постове в партиите и държавния апарат», спомня си Путин.

«Важно беше да се знае кой, как и какво прави, какво се случва в МВнР на интересуващата ни страна, как тя изгражда своята политика по различни въпроси в различни части на свята или каква ще е позицията на нашите партньори на преговорите по разоръжаването. Това е напълно рутинна работа», отбелязва той.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;