Днес «Газпром» започна строителството на морския участък на газопровода «Турски поток» от руското крайбрежие на Черно море, съобщи ТАСС.

«Днес в Черно море започна строителството на газопровода «Турски поток», съобщи компанията, цитирана от ТАСС.

Дейностите стартират от руското крайбрежие. Полагането на тръбопровода се извършва от кораба «Аудасия» на компанията Олсийс (Allseas), която е подизпълнител за морския участък на газопровода», се допълва в комюникето. Руският газов гигант е готов да започне полагането на тръбите от морския участък на газопровода «Турски поток» през идните няколко дни, каза на 4 май ръководителят на Газпром Алексей Милер на среща с руския президент Владимир Путин.

«Имаме готовност до няколко дни да започнем морското полагане на тръби от газопровода «Турски поток»», заяви Милер на работната среща.

Милер добави още, че «Газпром» е приключил всички подготвителни дейности от проекта и очаква нареждане за старта на морския участък. Путин изрази увереност, че Турция ще подкрепя проекта и нареди да се започне полагането на тръбите за морския участък.

По-рано бе съобщено, че «Газпром» има планове да започне полагането на тръбите за първата линия от газопровода «Турски поток» през лятото на тази година. В края на март в руския участък е приключило пробиването на първия микротунел, вторият микротунел е готов на 97,5 процента.

Проектът «Турски поток» беше обявен от Русия през декември 2014 година като заместител на «Южен поток». Впоследствие преговорите бяха спрени заради кризата в двустранните отношения. Решението да се възобнови работата по «Турски поток» се случи след срещата през август в Санкт Петербург между турския президент Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин.

Русия и Турция подписаха междуправителствено споразумение за «Турски поток» на 10 октомври миналата година. Морският участък ще се строи от дъщерната на Газпром Саут стрийм транспорт (South Stream Transport B.V.). През февруари компанията Саут стрийм транспорт сключи договор с швейцарската група Олсийс за строителството на втората линия от морския участък на газопровода «Турски поток».

През декември двете компании подписаха споразумение за строителството на първата линия от морския участък. По-рано се съобщи, че инвестицията на Газпром в проекта «Турски поток» през 2017 година е 41,92 милиарда рубли спрямо 23, 507 милиарда рубли миналата година. Първата линия на съоръжението е предназначена за турския пазар, а втората — за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа. Всяка от линиите би трябвало да е с мощност 15,75 милиарда куб. метра.

Общата стойност на проекта по-рано се оценяваше на 11,4 млрд. евро.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;