Президентът на Европейския еврейски конгрес Вячеслав Моше Кантор, който посети в неделя заедно с младежка делегация от еврейките общини в Русия концентрационния лагер Освиенцим, припомни на младите хора, че именно Червената армия има най-голям принос за освобождението от лагерите на смъртта.

 

Солдаты вооруженных сил Польши у памятника советским воинам в Варшаве. Архивное фото

Младежката делегация на еврейската община от Русия, която наброява около хиляда човека от 45 градове в страната, посети комплекса в бившия нацистки концлагер Аушвиц Биркенау — в памет на трагедията на еврейския народ в годините на Втората световна война и в знак на признателност пред подвига на Червената армия, освободила Европа и десетките хиляди затворници в концлагерите, Червената армия, която спаси стотици хиляди евреи от Унгария и други страни от Европа.

Пътуването е по повод Деня на Победата.

Организатор на акцията «Марш на Живота» е главният равинат на Русия под патронажа и с подкрепата на Европейския еврейски конгрес и лично на неговия президент Вячеслав Моше Кантор, а също на главния равин на Русия Берл Лазар и президента на Федерацията на еврейските общини на Русия Александър Бороди.

«Намирайки се тук днес, ние още в по-силно чувстваме нашия дълг не само да почетем паметта на шестте милиона невинни жертви, но и да не забравяме, че именно Червената армия освободи Аушвиц-Биркенау и има най-голям принос за освобождението от лагерите на смъртта и прекратяване на масовото унищожаване на хора в десетки страни от Европа.

Нашият дълг е да не забравяме подвига на тези, които без да щадят живота си спасиха нашия народ. Ние, като евреи, до края на света сме длъжни и ще помним тяхното велико дело», каза в обръщението си към събралите се Кантор.

 

 Според него, съвременното поколение живее във времена на широк достъп до информация за историческите факти.
«Но е извънредно важно усвояването от вас и вашите връстници също и на морално-етичните ценности. Знанията за събитията от миналото трябва да се възприемат правилно. Тогава историческата памет се предава от поколение на поколение, което ще ни помогне да предотвратим нови катастрофи», подчерта президентът на ЕЕК.
Делегацията на ЕЕК и еврейските организации в Русия запали свещи в памет на загиналите концлагеристи и войнити-освободители.
Участниците в акцията се срещнаха в Освиенцим с Батшев Фридман, преживял Холокоста в концлагера, който разказа на младежите за личния си опит на човек, който е оцелял в нечовешките условия на концлагера.
News Front

Червената армия на СССР освобождава Освиенцим

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;