Полският министър на вътрешните работи Мариуш Блашчак заяви, че причината за последните терористични актове в Европа е политиката на мултикултурализма, която се разпространява в Западна Европа, предаде БГНЕС.

„Политиката на мултикултурализма на Западна Европа дава кървави плодове под формата на терористични нападения“, каза той, подчертавайки, че Европа се сблъсква с „най-мощната миграционна криза“.

Блашчак увери, че управляващата в Полша крайно консервативна партия Закон и справедливост няма да допусне повторение на случващото се в западните държави.

„Нашите предшественици ни вкараха в криза, съгласявайки се да приемат бежанци, а в действителност мигранти от Близкия изток и Северна Африка“, посочи той. Блашчак заяви, че в Полша могат да бъдат създадени лагери за мигранти само при крайна необходимост – „криза, подобна на тази в Унгария през 2015 г.“

„Става дума за това да бъдем подготвени за подобна ситуацията, да разполагаме с места, където мигрантите, нарушаващи закона, могат да чакат своята депортация“, уточни вътрешният министър.

През септември 2017 г. изтича приетият от ЕС през 2015 г. двугодишен срок за реализиране на програмата за разпределяне на най-малко 98 000 мигранти, пристигнали в Южна Европа. Всяка страна получи квота за броя мигранти, които трябва да настани на своя територия. До момента са преселени само около 15 000 мигранти.

След като на власт дойде партията Закон и справедливост в резултат на парламентарните избори през 2015 г., Полша отказа да приема мигранти и бежанци от мюсюлмански държави. Тя аргументира своето решение с необходимостта да осигури безопасността на своите граждани.

Тагове: ; ; ; ; ; ;