Председателят на Европарламента Антонио Таяни заяви в интервю за La Repubblica, че е “разтревожен” от първия отчет на мисията наблюдатели от ОССЕ за конституционния референдум в Турция, в който се казва за липсата на равенство между страните в това, че въпросите, изнесени за гласуване, не са били достатъчно разяснени.

 

Таяни заяви: ако Турция “иска да остане кандидат за влизане в ЕС, ние не можем да не настояваме Анкара да спазва Копенхагенските критерии, т.е. да запази равновесието на властите”.

 

Главата на Европарламента призова “твърдо да се защитават нашите принципи и ценности, спазването на които ние изискваме от страната-кандидат, но при това да не се затваря вратата окончателно”.

 

“Ние трябва да вземем под внимание това, че половината страна е в защита на Турция на Ататюрк – светската държава”, каза Таяни.

 

Според него, Европа трябва и по-нататък да бъде в ролята на посредник между привържениците и противниците на Ердоган.

 

Що се отнася до плановете на президента на Турция да обяви нов референдум за връщането на смъртното наказание, италианският политик подчерта:

 

“Смъртното наказание…е червената линия за Европа – единственият континент, в който то не съществува”.

 

“Ако Турция върне смъртното наказание, то тя ще се откаже от стремежа си към бъдещето си в състава на ЕС”, заяви Таяни.

 

“Европа трябва да покаже твърдост пред опасността от авторитарен сценарий, но ние не можем да се откажем от диалога или да забравим, че нас ни обединява въпросът за мигрантите, борбата с тероризма и бизнеса. Тези три теми днес са ключови”.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;