Около 200 човека, независимо от дъжда, в събота в центъра на Вашингтон  срещу Белия дом се събраха, за да проведат станалия вече традиционен «Безсмъртен полк». Увеличават се американците, които проявяват интерес към инициативата.

  Началото на акцията бе планирано за 15.30 ч., но по това време в началния пункт вече имаше 100 човека. Около 16 ч. колоната под звуците на баян и песни от военните години тръгна от резиденцията на президента на САЩ към мемориалата за Втората световна война.
«Миналата година подготвихме всичко за 2 седмици. Тази година ще спрат движението на част от 17-та улица, когато минаваме. Да, важно е да има музика», каза организаторът на марша във Вашингтон Екатерина Хил малко преди началото на шествието.
Участниците се движеха по своя маршрут, пеейки «Катюша», «Смуглянка» и «Синий платочек». За сигурността внимателно наблюдаваха акцията полицейски патрул. Колоната бе наблюдавана също с голям интерес от преминаващи. Сред участниците се забелязваха истински американци, които бяха дошли с портрети на своите роднини.

«В младостта си служих в Загреб, в Югославия, сега Хърватия, в състава на американските сухопътни сили. Там имаше руски полковник Попов, от него научих малко руски», разказва Робърт Митрочак, който също в събота участва в «Безсмъртния полк». 

«Днес съм тук, защото това е много добра идея. Започнахме да забравяме какви чудесни съюзници сме били, как сме имали доверие помежду си, как се бяхме обединили и вършехме делото общо», счита той.

Както и миналата година, в акцията участваха хора от различни възрасти.

Колоната бе оглавена от Леонид Александрович Ермаков — ветеран, пехотинец от 3-ти Белоруски фронт, който участва и миналата година.

Кулминация на шествието беше импровизираният концерт. В края на акцията всички положиха цветя в тази част от паметника, която е посветена на войната в Европа.

Шествието «Безсмъртен полк» за първи път се проведе през 2007 г. в Томск. В акцията участниците носеха снимките на своите роднини, учатвали във Втората световна война.

Шествието се провежда в Деня на победата в Русия и в други страни, през септември 2015 г е регистрирано обществено движение «Безсмъртен полк Русия».

През 2016 г. в акцията участват около 16 млн жители на Русия, а също потомци на фронтоваци от над 50 страни в света.

В България, по инициатива на организаторите в страната, за първи път света към «Безсмъртния полк» се присъединиха и участници от цялата антифашистка Съпротива в страната, освен участниците в бойните действия в заключителната фаза на Втората световна война, когато ЦЯЛАТА българска армия, а не просто отделни поделения, се присъединява към Трети украински фронт на страната на СССР.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;