На жителите на Николаев и областта е забранено да използват георгиевски лентички и знамето на победата на предстоящите празници.

А ето и изявлението, разпространено от пресслужбата на Николаевската област

«Уважаеми жители на Николаев и областта! С цел недопускане на нарушения на обществения ред, провокации, други деструктивни действия, които могат да представляват потенциална заплаха за сигурността на гражданите на град Николаев и Николаевсак област по време на майските празници, припомняме за необходимостта да се придържаме безпрекословно към нормите на Закона на Украйна «За осъждането на комунистическия и национал-социалистическия (нацисткия) тоталитарни режими в Украйна и забрана за пропагандата на техните символи», се казва в изявлението.

В съответствие със Закона се забранява разпространението и публичното използване на продукция, съдържаща символиката на комунистическия режим — знамена ( в това число знамето на Победата), символи, изображения или други атрибути, в които се възпроизвежда сърп и чук, петолъчка.

Молим да се въздържате от използването на т.нар. георгиевки ленти, които могат да предизвикат остра реакция сред много слоеве от населението и да доведат до конфликти и нарушаване на обществения ред», се казва в изявлението към гражданите.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;