Бившият помощник на президента на САЩ Доналд Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин е бил предупреден от членовете на преходния щаб на републиканеца, че контактите му с посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк са свързани с голям риск.

Това съобщи вестник The Washington Post, позовавайки се на източници от американската администрация.

Според информацията от тях, през ноември 2016 г. Флин е бил известен за това, че всички негови разговори с руския дипломат вероятно се следят от американските разузнавателни служби.

Според твърдението на изданието, представителите на щаба на Тръмп са били разтревожени от това, че Флин не е разбирал мотивите на Кисляк в пълна степен.

Отбелязва се, че членовете на Съвета по национална сигурност от преходния екип на републиканеца уж дори са помолили администрацията на предишния президент на САЩ Барак Обама за детайлно досие на руския посланик, подготвено от Централното разузнавателно управление, но дали се е започнал с него Флин, не е ясно.

Според източника на изданието, членове от администрацията на Обама са предоставили на хората на Тръмп информация за Кисляк, защото се опитвали «да се убедят в това, че новият екип е осведомен за мащабите на заплахата от страна на Русия».

Флин заемаше длъжността помощник на Тръмп по въпросите на националната сигурност през януари тази година, но само месец след това бе принуден да подаде оставка, защото уж недостатъчно и непълно е информирал вицепрезидента на САЩ Маъкъл Пенс за своите контакти с Кисляк.

След напускането на Флин американските СМИ съобщиха, че той по-рано е бил регистриран в Министерството на правосъдието на САЩ като «‘чуждестранен агент» и е представлявал интересите на Турция.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;