Властите от сирийската провинция Алепо започнаха мащабна операция по връщането на бежанци от лагера «Джибрин» в родните им селища, неотдавна освободени от терористите, съобщи за журналисти губернаторът на провинцията Хамид Кено.

Планира се да се разселят 12 хиляди човека в селищата Бабири Фокани, Бабири Тахтами, Рибжин Акра, Тал-Тутон и Хербет Слеп, разположени около река Ефрат. Благодарение на настъплението на сирийската армия с подкрепата на руските ВКС, те са освободени от джихадистите от ИД.

Селищата на брега на Ефра вече са посетени от представители на сирийските власти, за да се убедят, че населените места са пригодни за живеене, а и за да се види как да се помогне на селяните да възстановят стопанствата си.

«Например, тук има пекарна, която е била разграбена и частично разрушена от терористите. Тя е работила до последния ден, но щом сирийската армия започна да се придвижва напред, терористите са ограбили цялото й оборудване. Очевидно е, че пекарната е крайно необходима за местните жители, ще възстановим най-напред нея. Планираме също да възстановим медицинския пункт», каза Хамид Кено.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;