Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис е дал разпореждане да се извърши преразглеждане на националната програма за противоракетна отбрана (ПРО). Това съобщи официалният представител на Пентагона Дана Уаайт.

Според нея, съответното указание е било дадено в петък. Преразглеждането ще се извърши, за да «се намери път към укрепване на потенциала в сферата на ПРО, да се извърши ребалансировка на приоритетите в театрите на военните действия и вътре в страната, а също да се обезпечат необходимите политически и стратегически рамки» за по-нататъшното засилване в дадената област, поясни Уайт.

Както тя подчерта, «защитата на нацията и интересите на САЩ извън граница от балистични ракети е един от най-важните приоритети на американското военно ведомство».

Прегледът на ПРО ще върви паралелно с преразглеждането на ядрената доктрина на САЩ, за която бе обявено в средата на април, уточни Уайт.

Според информацията, координацията при преразглеждането на програмата на ПРО ще бъде извършвана от замминистъра на отбраната Робърт Уорк и заместник председателя на Комитета на началник щабовете на американските Въоръжени сили генерал Пол Селва.

Анализът ще бъде извършен с участието на редица други заинтересовани ведомства от правителството на САЩ, отбеляза Уайт.

«Окончателният доклад», добави тя, ще бъде предаден на президента на САЩ Доналд Тръмп «към края на годината».

САЩ се опитват да създадат неограничена национална система на ПРО.

Според наличните данни, системата на ПРО на САЩ може след 20-25 г. да включва стотици прихващачи с морско базиране  SM-3 Block IIA или дори техни по-съвършени модификации. Те са в състояние да унищожат и междуконтинентални балистични ракети в крайния стадий на полета, затова осъществяването на тези планове на Вашингтон не може да не предизвиква тревогата най-вече на Русия и Китай, твърдят американски експерти.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;