Т.нар. досие на Доналд Тръмп е било включено в доклада на американките спецслужби за приписваното на Москва вмешателство по време на предизборната кампания в САЩ миналата година по настояване на директора на ФБР на САЩ Джеймс Матис.

Това съобщи Fox News, позовавайки се на източници от американската разузнавателна общност.

Телевизията обръща внимание, че Коми по време на слушанията в Конгреса фактически е отказал да съобщи нещо конкретно за взаимодействието на ФБР с автора на досието — екс-сътрудника на британското външно разузнаване (MI-6) Кристофър Стил.

На конкретните въпроси директорът на Бюрото е отговарял, че не може или не желае да отговаря.

Председателят на юридическия комитет на Сената републиканецът Чък Грасли е бил явно раздразнен от потайността на Коми и неговото ведомство, наричайки демонстрираната позиция «тенденция за възпрепятстване на разглеждане на ситуацията» по отношение на Стил, отбелязва телевизията.

По време на слушанията в Конгреса директорът на ФБР е заявил, че никога не е бил източник на изтичане на служебна информация, касаеща Тръмп и Русия.

Коми казал също, че никога не е давал съгласието си за подобно изтичане на информация от страна на свои сътрудници.

При това главата на ФБР уточнил, че не му е известно, предавал ли е някой от работниците във ФБР касаещи Тръмп документи на средствата за масова информация.

През януари CNN, позовавайки се сведения, получени от длъжностни лица на САЩ, съобщи, че на специален брифинг в Ню Йорк скоро след Новата година ръководители на американските разузнавателни ведомства са запознали Тръмп с доказателства за наличието в руските спецслужби на информация от личен и финансов характер, дискредитираща Тръмп.

Американският ресурс BuzzFeed публикува в интернет всички 35 страници от този документ.

Тръмп нарече темата «досие» и съответните публикации «фалшификати и тотален политически лов на вещици».

Впоследствие вестник The Wall Street Journal изясни, че със събирането на компрометиращи сведения за Тръмп се е занимавала лондонската фирма Orbis Business Intelligence, в която работят бивши служители на британските спецслужби.

Според сведения на изданието, компанията е оглавявана от Кристофър Стил и Кристофър Бороуз.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков по-рано заяви, че в Кремъл считат темата за уж наличния в Москва компромат за Тръмп за закрита, защото подобни фалшификации не заслужават внимание.

Според него, това «не е първият фалшификат, още повече, че е достатъчно долнокачествен».

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;