Foreign Policy/Бреговата охрана на САЩ: Русия ни постави в шах и мат

Дата на публикуване: 06 05 2017, 13:22


Ако сравним състезанието за Арктика с шахматна партия, то Русия в момента има на дъската всички фигури, а САЩ — само пешка.
Това каза, както съобщава Foreign Policy, главата на бреговата охрана на САЩ Пол Заканфт.
При това той подчертава, че Москва още от самото начало на играта е поставила Вашингтон в «шах и мат».
Глава береговой охраны США: русские ставят нам шах и мат в Арктике

Reuters
 Командващият бреговата охрана на САЩ Пол Заканфт предупреждава, че Русия силно изпреварва САЩ в Арктика, пише  Foreign Policy. Той предупреждава също, че Москва, докато Америка се колебае, създава в региона «огромно военно-промишлено присъствие».
Според него, Русия, както и да говорят, е първа и САЩ в продължение на цяло поколение ще я догонва с надеждата, че ще я настигне.
«Те направиха стратегическо изявление с присъствието си тук», подчертава Заканфт.

Ако вземем например ледоразбивачите, които могат да обезпечат достъпа до морските пътища както за търговски, така и за военни кораби, то Русия има 40, а САЩ само два — и само един от тях реално става за Арктика, се казва в статията.

Отстъплението от арктическите ледове лишава от достъп до богатите запаси от природни ресурси, а такива страни, като Русия и Китай, «жадно» гледат на тях.

Според наличните оценки, в този регион има 30 % от световните неразработени запаси от газ, 13 % от запасите на нефт, а също минерали за $1 трилион.

Заканфт, както пише Foreign Policy, изразява още и тревогата си повод това, че в случай, че ситуацията в Крайния Север излезе извън контрол, то Русия ще бъде недостижимо напред пред САЩ.

«На шахматната дъска те в момента имат всички фигури, а ние само една пешка. — отбелязва командващият бреговата охрана на САЩ. — Ако погледнем върху арктическата игра, то те всъщност още в началото ни поставиха в шах и мат».

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;