Ветераны Украинской повстанческой армии (УПА) во время празднования Дня Героев у памятника Степану Бандере в центре Львова. Архивное фото
 На 3 май влиятелното британско издание  The Guardian съобщи за започване на съдебен процес от страна на властите в Киев към героя от Втората световна война Борис Ефимович Стекляр.
Студент-фронтовик ТГУ с товарищами, 9 мая 1945 года

Припомняме: 94-годишният ветеран е подозиран за ликвидирането на нацисткия колаборационист Нил Хасевич. Всъщност, в криминалното дело, за което руските медии писаха още в края на април, няма никаква сензация — всички знаят какво представлява съвременна Украйна и какво може да се очаква от нея.

Неочакваното е в това, че реваншизмът на украинските «наследници» внезапно, не мина и седмица, бе забелязан от западната преса.

Британското издание посочва, че Хасевич е бил активен член на УПА, «въвлечена в геноцида над евреите и поляците».

А Върховната рада на Украйна обяви УПА за герои и издаде закон, забраняващ те да бъдат критикувани като нацистки престъпници.

По-рано прокуратурата на Украйна започна преследване към 94-годишния герой от войната, което бе широко отразено в израелската преса, а това е напълно обяснимо.

Освен обвиненията към украинските власти в антисемитизъм, виждаме в новинарските заглавия думата «позор» и други ярки определения на действията на украинските наказателни органи. Очевидно е, че подобни събития не могат да доведат до подобряване на отношенията между Израел и Украйна.

Вывеска спектакля с названием Холокост-кабаре в Киеве

Новата проява на реваншизъм оказа шокиращ ефект дори върху обикновено спокойните англичани.

Борис Стекляр е преминал през цялата война, бил е няколко пъти раняван, а след победата е служил в Ровенска област в органите на сигурността, занимавайки се със залавяне на нацистки колаборационисти.

През 1952 г. той ръководи операция по задържането на пропагандиста на УПА и свързания с СД Нил Хасевич, по време на която операция последният убил двама свои съидейници и после се самоубил.

Според версията, приета тези дни от прокуратурата на Украйна, Хасевич не е посегнал на себе си, а е бил ликвидиран от Стекляр.

Отбелязваме мнението на редакцията на News Front, че, ако прокуратурата на Украйна е права, то това само прави чест на Борис Ефимович.

 

Борис Стекляр

Вестник The Guardian цитира думите на ръководителя на Еврейския комитет на Украйна Едуард Долински, който в прав текст казва, че Нил Хасевич е участвал активно в изтребването на евреите и поляците и е военен престъпник.

Става дума за съратника на Бандера, служил при немското управление като «мирови съдия» и изпратил на гибел множество невинни жертви.

Той е и непосредствен участник в убийството на евреи вече след излизането на немците, през 1944 г.

Тази забележителна история ни припомня разправата в Рига над героя-партизанин Василий Кононов, започнала още през 1990-те. Партизанинът е обвинен в ликвидирането на група местни колаборационисти.

 На снимката: Митинг в подкрепа на бившия съветски партизанин Василий Кононов в Москва, 2010 г.
У памятника Степану Бандере во Львове. Архивное фото
Резкият и разобличителен тон във вестник The Guardian и израелските издания по отношение действията на Украйна показват вероятно промените в тези страни спрямо политиката на Киев.
Преди две седмици излезе статия за героизацията на нацизма в Украйна от същия глава на Еврейския комитет на Украйна Едуард Долински в  The New York Times. Там са събрани всички факти, касаещи в това число практиките в законодателството на Украйна, насочени към оправдаване и реабилитация на нацизма.
Подобен род теми до момента не са попадали на страниците на водещи западни издания.
Нещо повече, еврейските организации в Украйна се въздържаха до неотдавна от активна позиция по основните въпроси за престъпната идеология.
Припомняме, че извергите от ОУН-УПА са признати от Върховната рада за герои, които не могат да бъдат критикувани — забранено е.
След неотдавнашните антисемитски инциденти еврейските организации в Украйна започнаха да играят важна роля в преразглеждането на политиката на Запада по отношение глорификацията на нацизма.
Шествие в честь дня рождения Степана Бандеры в Киеве
В самият Израел още половин година преди Майдана 62 депутати от кнесета, общо в израелския парламент има 120 депутати, направиха обръщение в Европарламента за заплахата от неонацизъм в Украйна, особено акцентирайки върху антисемитизма и русофобията на партиите «Свобода» и техните съратници.

Можем да се надяваме, че кнесетът и обществените организации от Израел отново ще се активизират. Разбира се, Украйна се намира далече от Израел, който обикновено е съсредоточен почти единствено върху вътрешните си проблеми и взаимоотношенията със съседите.

Но наказателното дело срещу 94-годишния Стекляр може да подтикне израелците към по-активна позиция по въпроса за глорификацията на нацизма в Украйна.Към тази вопиюща гавра над паметта за войната и холокоста е уместно да си спомним думите на великия Карамзин:
«Чего терпеть без подлости не можно…»

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;