Прокуратурата в Унгария обвини 11 трафиканти на хора, повечето от които са българи и афганистанци, поради смъртта на 71 мигранти, задушили се в камион през август 2015 година.

Това съобщи прокуратурата на южната унгарска област Баш Кичкун.

Не се уточнява броят на българите, но първоначалните сведения са, че петима от задържаните са граждани на България. Всички 11 лица са обвинени в търговия с хора, заплашва  ги затвор и депортиране от Унгария.

Срещу 4-ма е предявено обвинение в умишлено убийство, заради което прокуратурата иска доживотни присъди.

Следствието притежава доказателства, че обвиняемите в масовото убийство са взели непосредствено участие в превозването на нелегалните мигранти, които са починали.

Останалите лица били част от престъпна мрежа, организирала смъртоносното пътуване.

Камионът с труповете на 71 мигранти от Сирия бе открит встрани от магистрала на унгарско-австрийската граница. Разследването приключи миналия октомври, в него участва Европейският център за противодействие на незаконно превозване на мигрантите, който е към Европол.

Разследването показа, че причината за смъртта е задушаване, защото превозвачите не разрешили на мигрантите да отворят задната врата и не са направили никакви отвори в каросерията за вентилация на въздуха.

Информацията е на ТАСС.

Тагове: ; ; ;