Ситуация в Сирии. Архивное фото
 Руските военни от Центъра за примирие между враждуващите страни в Сирия доставиха хуманитарна помощ в планинското селище Брабишбо в Латакия, местните жители ги посрещнаха с цветя, песни и портокали.
Разрушенные здания района, контролируемого боевиками, в сирийском городе Дейр-эз-Зор. Архивное фото

Селището Брабишбо още преди половин година бе обкръжено от терористите.

Те се движеха по планините едновременно по два фланга.
То една страна бяха само на половин километър от Брабишбо — в град Гмам. От друга — на пет километра, в селището Алхафри.
Но ислямистите така и не успяха да превземат селището, въпреки постоянните стрелби и обсадата.
Всички мъже от селото взеха оръжие в ръце и помогнаха на сирийската армия да защитят селото.
Постепенно с подкрепата на руските ВКС терористите бяха изтласкани и от съседните селища.
Само за месец обсада загинаха 55 жители на селището — голяма цифра за местните жители, които са само 1000. Още няколко стотин бяха ранени, а петима изчезнаха безследно. 400 от жителите и до днес служат в сирийската армия, воюват на фронта.
Техните семейства останаха фактически без помощ, затова хуманитарните стоки от руския Център за примирие бяха крайно навременни.
Ситуация в Сирии. Архивное фото
Децата излязоха да посрещнат руските офицери с цветя и портокали — от първата реколта в Брабишбо.
А един от местните жители, ползващ се с репутацията на добър певец, изпълни песен за дружбата между Русия и Сирия, а още една, на бис — за любовта.

Сред тези, които дойдоха за руската помощ, се оказа местният жител Джихад Сахур. При обстрела със снаряди от страна на ислямистите той е бил ранен в крака — Сахур и до днес силно накуцва.

«Вече ми е трудно да ходя и да работя — терористите ме раниха, когато аз заедно с всички жители от селото отбранявах родната земя. Затова съм много благодарен на Русия за нейната помощ», разказа мъжът пред журналисти.

От тримата синове Сюлейман, Шабан, Мудхе един е загинал в армията, воювайки в Алепо, друг е получил тежка рана в Дараа — това са най-горещите точки на картата на боевете с джихадистите.

«На старини останах без опората на синовете си. Хуманитарната помощ дойде точно навреме», сподели той.

«Ние донесохме само 400 пакета хуманитарна помощ — ориз, брашно, захар, чай. Само около 2 тона», сподели пред журналисти представителят на Центъра полковник Вячеслав Румянцев.

Според него, при помощта за населението на Сирия се отделя особено внимание върху селищата, които най-много са пострадали от джихадистите — например, тези населени места, които, както Брабишбо, са били в обсада, а също селищата, в които има много вдовици и бежанци от други райони на Сирия.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;